AKTUALNO
• Novice
• Svet KS Tinje
NAROČITE SE NA INFO.
NAKLJUČNA SLIKA
GALERIJA SLIK
Vreme pri nas    

DRUŠ TVA IN AKTIVI
ŽUPNIJA TINJE


Župnija sv. Petra in Pavla Tinje zajema široko področje južnega Pohorja. Razprostira se od Okoške gore na jugu, do Planine pod Šumikom na severu. Cerkev sv. Petra in Pavla je zelo stara, saj se omenja že leta 1251, v cerkvenem dokumentu tistega časa. Ima dve podružnici, cerkev Sv. Treh Kraljev je severna podružnična cerkev in cerkev sv. Urha podružnična cerkev na vzhodu.

V župniji je približno devetsto ljudi, od katerih so praktično vsi kristjani, z razliko, da se eni priznavajo kot kristjani, pa vero občasno prakticirajo, do drugih, ki so vsako nedeljo pri sveti maši. Teh drugih je okoli 160. Zraven rednih svetih maš so še posebne skupine: trije pevski zbori (starejši, srednji in mlajši), meditacijska in zakonska skupina, različne molitvene skupine po vaseh in domovih, le-teh je šest. Dejavne so še dobrodelna skupina Karitas, Župnijski svet in skupina ključarjev.

V zadnjih štirih letih je župnik Zoran Kodela s pomočniki in ožjimi sodelavci začel z obnovo cerkve na Tinju: cerkev ima novo streho, novo zunanjo razsvetljavo, novo električno napeljavo, nove klopi, obnovljen je glavni in oba stranska oltarja, novi vodovod in na novo je narejena drenaža ob vseh zunanjih zidovih cerkve. Delno je obnovljeno tudi župnišče.

V cerkvi, na Treh kraljih, so poskrbeli za novo električno zvonjenje, novo ozvočenje ter na novo urejene klopi. Tudi pri svetem Urhu so prav tako uredili novo električno zvonjenje, vodovod ter na novo uredili cerkvene klopi.

Kot v vsaki župniji, je tudi v tinjski določena skupina ožjih sodelavcev, ki so zelo požrtvovalni in se maksimalno trudijo. Pri pastorali se pogreša udeležba mladih in mladih zakonskih parov. Ljudje so na splošno zelo dobri, znajo biti hvaležni in so preprostega srca. Imajo eno redko lepo lastnost, da znajo združiti moči in prostovoljno pristopiti k delu pri skupnih akcijah. Pri pomočnikih ne smemo pozabiti omeniti legendarnega tinjskega mežnarja Leopolda Graceja, ki služi tinjski župniji skupaj že čez 60 let.

Sodelovanje s Krajevno skupnostjo, Osnovno šolo in drugimi organizacijami ter njihovimi predsedniki je resnično na visoki ravni. Hitro se najde skupni jezik in se dogovori o projektih ter drug drugemu pomagajo. Posebej je bilo vidno ob stoletnem dogodku nove maše, ko je tinjska župnija v letu 2008 darovala novomašnika Jožeta Motalna. Vse organizacije, še posebej krajevna skupnost s predsednico Lidijo Stegne, osnovna šola z ravnateljem Ivanom Kovačičem, gasilci s predsednikom Ivanom Gracejem, društvo upokojencev Tinje, moški pevski zbor, folklorna skupina, turistično društvo in združenje kmečkih žena, so velikodušno priskočili na pomoč, da je ta dogodek brezhibno in lepo stekel po predhodno zastavljenih načrtih.

V mesecu maju lepo uspevajo šmarnice, ko se ljudje vsakodnevno zbirajo pri molitvi in branju. Srečanja potekajo na prostem pri vaških znamenjih. So tudi priložnost za medsebojno druženje ob kavici, kozarcu rujnega in pecivu. Rednih udeležencev okrog stopetdeset.

Žal je duhovnikov premalo in župnik Zoran Kodela je na dveh župnijah. Ljudje bi potrebovali in bi si tudi zaslužili duhovnika, ki bi se v celoti posvetil samo njim, tinjskim župljanom. Vsak župnik bi si želel živeti v sredini prijaznih in preprostih Pohorcev. To je večkrat poudarjal tudi pokojni priljubljeni tinjski župnik Rudi Gašparič, ki ga je smrt iztrgala iz tinjske sredine, kjer je srečen deloval in živel 30 let.
 


VPRAŠANJA KRAJANOV
Odgovori na vprašanja
VPRAŠAJTE NAS
KNJIGA GOSTOV
Kaj so napisali drugi
Posredujte našo stran
VAŠE MNENJE